İTM Etkinlik Haberleri
2019

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanlığı’nın desteÄŸiyle, Ensar Vakfı kuruluÅŸu olan İstanbul Tasarım Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen “Mimari Tasarım Atölyesi” ve “Tezhipte Uygulamalı Geometrik Desenler Atölyesi” Uluslararası ÖÄŸrenci Akademisi İhtisas Atölyeleri programı baÅŸarıyla tamamlandı. YTB Uluslararası ÖÄŸrenci Akademisi kapsamında 06 Åžubat – 24 Nisan 2019 tarihleri arasında 12 hafta süreyle Yasemin Demir ile Tezhip Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi, 09 Åžubat – 27 Nisan 2019 tarihleri arasında Dr. ÖÄŸr. Üyesi Onur ÅžimÅŸek ile Mimari Tasarım Atölyesi gerçekleÅŸtirildi. Geometrik desenlerin tezhip içerisinde kullanımı hedeflenen atölye çalışmasında; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki mimari ve el yazmalarında kullanılan geometriler temel alındı. Geometrik desenlerin çizim tekniÄŸi ile Türk tezhip sanatında motif çizimi ve kompozisyon bilgisine 3 aylık süre içerisinde en temel düzeyde giriÅŸ yapılan öÄŸrencilerin; Selçuklu ve Osmanlı’dan seçmiÅŸ olduÄŸu geometrik desen içerisinden kendi oluÅŸturdukları desenlerle ile farklı tasarımlar ortaya çıkardılar. YTB Uluslararası ÖÄŸrenci Akademisi kapsamında gerçekleÅŸtirilen Mimarlık Atölyesi’nin amacı yurtdışından ülkemize mimarlık ya da iç mimarlık bölümlerinde okumak için gelen öÄŸrencilerin, Türkiye’nin zengin mimarisini yakından tanımasının yanı sıra farklı ülkelerden gelen öÄŸrencilerin kültürel zenginliÄŸini mimarlık merkezinde atölyeye yansıtarak, orta ve uzun vadeli projeler için zemin oluÅŸturdu. ÖÄŸrenciler bir taraftan Türkçe’lerini geliÅŸtirirlerken, diÄŸer taraftan branÅŸları için çok önemli olan kavramlara aÅŸina oldular. Uluslararası ÖÄŸrenci Akademisi ile öÄŸrencilerin akademik ve mesleki donanımlarının artırılması, proje üretme, gerçekleÅŸtirme ve yönetme becerilerinin geliÅŸtirilmesiyle birlikte öÄŸrencilere sivil toplum bilinci ve organizasyon kabiliyetinin kazandırılması, sosyal sorumluluk ve farkındalık oluÅŸturulması hedeflendi. Türkiye Bursları kapsamında ülkemizde lisans veya lisansüstü eÄŸitim gören yabancı uyruklu öÄŸrencilerin, öncelikle burada geçirecekleri sürece, yaÅŸadıkları çevreye, okul ortamlarına adaptasyonlarını kolaylaÅŸtırmak, bu öÄŸrencilerin sosyal ve kültürel donanımlarını güçlendirerek, kendi aralarında ve ülkemiz insanları ile saÄŸlıklı bir iletiÅŸim ortamının geliÅŸmesini saÄŸlamak amaçlanmıştır.
2019

İstanbul Tasarım Merkezi’nde 03 Kasım 2018 – 27 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleÅŸtirilen İlhami Atalay ile Resim Atölyesi eÄŸitimleri baÅŸarıyla tamamlandı. Ressam İlhami Atalay’ın elli yılı aÅŸkın süren sanat yaÅŸamındaki birikim ve tecrübelerini genç yeteneklere aktardığı atölye çalışmasında ortaya çıkan eserlerden oluÅŸan ‘İlhami Atalay ÖÄŸrencileri Resim Sergisi’ 27 Nisan 2019 Cumartesi günü İstanbul Tasarım Merkezi’nde sanatseverlerle buluÅŸtu. Sergi katılımcıları: AyÅŸe Demir, AyÅŸe Åžeref, BüÅŸra Nur Bakır, BüÅŸra Yurtseven, Derya Åžener Taman, Elif Tarakçı, Esra TavÅŸan, Hümeyra Yorgancı, Leyla Tunalı, Neslihan Koçak, Nurdan Güler, Saliha Aydın, Selvigül Åžahin, Sümeyye Kaya, Åžerife AktaÅŸ
2019

İstanbul Tasarım Merkezi ‘nde Prof. Dr. Miroslaw Majewski ile İslâm Sanatında Geometrik Desenler Okulu kapsamında 18 – 22 Mart 2019 tarihleri arasında Geometrik Desenler Okulu Temel / Orta Düzey EÄŸitim Programı ve 25 -29 Mart 2019 tarihleri arasında Geometrik Desenler Okulu Ongen Desenler İleri Düzey EÄŸitim Programı baÅŸarıyla tamamlandı. İslâm Sanatında Geometrik Desenler Okulu Ongen Desenler İleri Düzey EÄŸitim programında; ongen desen tarzlarının kısa bir revizyonu, KukeldaÅŸ Medrese tarzı desenler ve “ver ve al” desen tasarımının tekniÄŸi, İstanbul'daki St. George Kilisesi'nden bir desen ve “yürüyen beÅŸgenler” tekniÄŸi, Topkapı parşömenlerinden bir desen “kabartma” tekniÄŸi, Çam kozalağı deseni “kabartma” tekniÄŸi ve büyük ölçekli ongen desen tasarımı teknikleri uygulamalı olarak öğretildi. Geometrik Desenler Okulu EÄŸitim Programında, Türk katılımcıların yansıra Endonezya, Almanya, ABD ve Meksika’lı katılımcılarda yer aldı.
2019

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteÄŸiyle Ensar Vakfı bünyesinde İstanbul Tasarım Merkezi’nde hayata geçen Animasyon Okulu, Canlandırma Film ve Oyun Tasarım Atölyesi Projesi kapsamında ilk seminerimiz Yönetmen Koray Sevindi ile 24 Mart Pazar günü gerçekleÅŸtirildi. Yönetmen Koray Sevindi, "Animasyon ve Propaganda" baÅŸlıklı seminerde animasyon filmlerin propagandaya çok elveriÅŸli olduÄŸunu bu nedenle animasyonun doÄŸuÅŸundan itibaren propaganda amaçlı olarak kullanıldığını örnekler üzerinden açıkladı. Animasyon ile propaganda iliÅŸkisinin tarihsel olarak ele alındığı seminerde, Akademisyen Koray Sevindi seminerin ikinci kısmında hazırladığı doktora tezi çerçevesinde Sovyet Animasyon filmlerindeki propaganda içeriklerini analiz etti. Seminerimiz katılımcıların aktif olarak katıldığı soru-cevap faslıyla sona erdi.
2019

İstanbul Tasarım Merkezi'nde "Åžeyma Çınar ile Tezhip Workshop” 24 Mart 2019 Pazar günü 10.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleÅŸtirildi. Tezhip sanatını merak eden ve tanışmak isteyenler için tezhip atölyesi eÄŸitmenimiz Åžeyma Çınar ile bir günlük uygulamalı olarak yapılan tezhip workshopında katılımcılar örnek çalışmalar üzerinden farklı boyama tekniklerini kullanarak tezhip sanatının incelikleri ile tanışma ve uygulama fırsatı yakaladılar. Tezhip’te kullanılan yaprak ve çiçek çizimlerinin çalışılması, mürekkep ve fırça ile yaprak ve çiçek motiflerinin çalışılması, paspartuya çizilen tezhip desenlerinin boyama uygulaması yapıldı.