Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı ile Hat Sanatında Hikmet
Kalemle yazmayı öğreten Allah’ın insanoğluna armağan ettiği yazı, sadece bir ifade aracı olarak kalmamış, tarih içinde farklı kültür ve coğrafyalarda sanat seviyesine yükselmiştir. “Cismanî âletlerle meydana getirilen ruhanî bir hendese” şeklinde tarif edilen hat sanatının zirvede temsil edildiği yer, kuşkusuz Osmanlı İstanbul'u olmuştur.
Hat sanatı, tarihin akış seyri içinde farklı usullerle gelişmiş, Kur’an-ı Kerim ve diğer yazma eserlerin istinsahı dışında camilerin tezyîninden kitâbelere, hilyelerden celî levhalara Müslümanların hayatında yer almış ve yaşadıkları mekânları tezyîn etmiştir.
Estetik görünümleriyle sadece gözlerimizi değil, seçilmiş çeşitli beyitler ve özdeyişler üzerinden ruhlarımızı da beslemiş, düşünsel kimliğimizi şekillendirmiştir.
FSM Vakıf Üniversitesi GSF Öğr. Üyesi Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı ile Hat ve Hikmet ilişkisi konusunun seçme örnekler eşliğinde ele alınacağı programına davetlisiniz.
Tarih: 20 Şubat 2024 Salı
Saat: 18.00
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu
Not: Katılım ücretsizdir.
Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı
1953'te Niksar'da doğdu. İstanbul İHL ve İstanbul YİE mezunudur. Akabinde İstanbul Üniversitesi Ed. Fakültesini bitiren Subaşı, bu fakültenin Türk ve İslâm Sanatı Kürsüsünde doktora dersleri aldı. Doktorasını 1982’de tamamladı. Hat Sanatları üzerine yaptığı çalışmalarla 1990'da doçent oldu. 1997'de Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalında profesörlüğe yükseltildi. Hat sanatının son otoritesi merhum Hamid Aytaç'ın öğrencisi olan Subaşı, 1987-1988 yıllarında Mısır'da Kahire Üniversitesine bağlı olarak Türk hattatlığının izlerini araştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebiyle Hüsn-i Hat derslerinin müfredat programını hazırladı. Bu dalda aynı bakanlıkça düzenlenen hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde görev aldı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde uzun yıllar İslȃmî Türk Edebiyatı, Türk-İslȃm Sanatları Tarihi, Hat gibi dersler verdi. 60'ı aşkın YL ve DR tezi yönetti. Katıldığı ulusal ve uluslararası kongrelerde tebliğler sundu. Kitap ve makaleleri yayınlandı. Kültür ve Sanat Mirasımız konuları etrafında konferanslar verdi, TV programlarına katıldı. Tezhip sanatçısı eşi Naciye Subaşı ile birlikte yurtta ve yurtdışında açtığı kişisel sergiler yanında 80'e yakın karma sergide eserleri teşhir edildi. Sonuncusu İst. Havaalanı’ndaki Ali Kuşçu Camii olmak üzere 20 kadar caminin hatları onundur. Süleymaniye (2010) ve Fatih Camilerindeki (2011) tarihî hatların son restorasyonu da Subaşı’nın danışmanlığında tamamlandı. UAK Etik Kurul ve Doçentlik Komisyonu üyeliklerinde bulunan, Kültür Bakanlığı Yazma Eserler Kurulu ve Klasik Türk Sanatları Vakfı Danışma Kurulu üyesi Subaşı, ÖNDER 2019 Sanata Hizmet Ödülüne layık görülmüş olup, kuruluşunda Mütevelli Heyet Üyesi olarak görev aldığı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi'nde 10 yıl Dekanlıktan sonra halen bu fakültenin Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.