İslam Sanatında Karmaşık Geometrik Desenler Atölyesi

Online atölye, dokuz (9) haftalık bir eğitim programından oluşmaktadır. Atölye eğitimi karmaşık dörtlü, beşli ve altılı desenleri kapsamaktadır. Dokuz (9) haftalık eğitim programı süresince üç ders dörtlü karmaşık desenler, üç ders karmaşık beşli desenler ve üç ders karmaşık altılı desenler işlenecektir. Bu konuda eğitime yeni başlayanlar için önce "Online Temel Düzey İslam Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi" önerilmektedir.

Atölyede, birbirini takip eden ve zanaatkar nesiller tarafından aktarılan geleneksel teknikler kullanılarak, İslam dünyasının dört bir yanından karmaşık ve ileri seviyedeki desen çizimlerine odaklanılacaktır. Eğitimler dokuz (9) haftaya uzatılarak ve her hafta üç saatlik bir ders olmak üzere toplam 27 saat olacaktır.

Atölye eğitim programı aşağıdaki gibi olacaktır:

1. Her Cumartesi günü saat 14.30 – 17.30 (İstanbul saati) Zoom programı ile üç (3) saatlik bir ders yapılacak, aynı zamanda dersler kayıt altına alınacak ve sonra özel bir platforma yüklenecektir.

2. Ders sırasında, katılımcılar derste söz alabilir veya soru sorabilir.

3. Online derse katılamayan katılımcılar herhangi bir zamanda ders videolarını izleyebilecektir.

4. Her derste, tüm katılımcılara ders konularını kapsayan video kaydına ek olarak PDF formatında eğitim materyali verilecektir. Verilen PDF ler katılımcılara çalışmaları için kalıcı bir referans sağlayacaktır.

5. Katılımcıların her hafta tamamlamaları gereken ve eğitmen tarafından incelenecek ödevleri olacaktır.

Atölye eğitimi aşağıdaki konuları kapsayacaktır:

1. İslam sanatında bulunan karmaşık dörtlü, beşli ve altılı desenleri kapsayacaktır.

2. Her derste, altılı desenlerle ilişkili olan (dokuzlu desenler dahil) üç ila dört tane karmaşık desenler ele alınacaktır.

3. PDF dosyaları çok açık bilgiler ve adım adım takip edilebilen desen oluşturma rehberi içerecektir.

4. Katılımcılar, İslami Geometrik Desenler Sanatını uygulayabilmek/üzerinde çalışabilmek için gerekli olan teknik çizimleri nasıl okuyacaklarını öğrenecektir. Bu beceri, katılımcılara herhangi bir deseni okuma ve çözümleme yeteneği verecektir.

5. Tüm katılımcıların atölye eğitimi için gerekli malzemeleri kendilerinin tedarik etmeleri gerekmektedir.

• Profesyonel pergel,

• Cetvel,

• A4 ve A3 kağıt defteri.

Kurs/Eğitim Dili: İngilizce

Katılımcılar: Mimarlar, matematik öğretmenleri ve öğrencileri, sanatçılar ve bu alanla ilgilenen her birey.

Atölye Takvimi:

Tarih: 19 Eylül – 14 Kasım 2020 / Cumartesi / 14.30 – 17.30

Süresi: 9 Hafta (27 saat)

Not: Atölye son kayıt tarihi 18.09.2020

Online atölyemize çok sayıda başvuru olması nedeniyle, şimdilik kaydı kapatmaya karar verdik. Bu atölye ilerleyen zamanlarda yeniden tekrarlanacaktır. Yoğun ilginize teşekkür ederiz.

Mohamad Aljanabi

Irak'ta doğdu, Bağdat'ta bu sanatın eski ustalarından olan babasından öğrenerek çok erken yaşlarda İslami Geometrik Desenler ile ilgilenmeye başladı. Geometrik Desenler Sanatı alanında elliiki yıldan fazla deneyime sahip. İngiltere’de mimarlık eğitimi aldı. “Dünya İslam Mirası” adı altında İngiliz Üniversitelerinde bir çok sergi düzenledi. Kendi inşaat şirketini kurdu ve yönetti; “ORCA İnsan Kaynakları”nda Bilişim Teknolojisi eğitmeni olarak çalıştı. Facebook'ta “Geometric Pattern School / Geometrik Desenler Okulu” grubunun kurucusu ve yöneticisidir. Şu anda emekli olup İslami Geometrik Desenlerle ilgili kitap çalışması yapmaktadır.