İlhami Atalay`a Saygı Programı ve Kişisel Resim Sergisi

İlhami Atalay hayatını resim sanatına adamış bir ehl-i hıreftir. Bu uğurda büyük acılara katlanmış, büyük fedakarlıklar yapmış ve sanat yapmaktan asla vazgeçmemiş bir isimdir.

Akademiyi bitirdikten sonra ihtisas için Almanya'ya gitmiş, 5 yıl boyunca hem resim hem dokumacılık alanlarında ihtisas yapmış, döndüğünde sırf İslami hassasiyetleri yüzünden akademiye alınmamış ve mecburi hizmet borcu yüzünden sürgünden sürgüne gönderilmiştir. Bütün bunlara göğüs germesine rağmen Müslüman kimliği onu yine bırakmamış ve sakalı yüzünden memuriyetine son verilmiştir. Bu vesileyle Gülhane'de bir galeri açmış ve Türkiye şartlarında resim yaparak ayakta kalıp, galeriyi 31 sene yürütmüştür.

Yüz bine yakın deseni, sayısız ve farklı konularda serileri, dünyanın dört bir yanında sergileri ve hemen hemen bütün ülkelere girmiş resimleriyle, dostları ve öğrencilerinden İlhami Atalay'ın hikayesini dinleyeceğiz bu programda.

Mimar İzzet Han'ın İlhami Atalay'ın sanat gücünü, Taner Koltuk'un dostluğunu, talebesi Cemal Toy'un da hocalığını anlatacağı etkinliğimize bekleriz.

Moderatör : İsmail Erdoğan

Konuklar:

1- İzzet Han

2- Taner Koltuk

3- Cemal Toy

Tarih: 25.03.2017 Cumartesi

Saat: 16.00 - 19.00

Yer: İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu

Katılım ücretsizdir.

İlhami Atalay

17 Ekim 1948’de Artvin’in Arhavi kazasında dünyaya geldi. 1972’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Aynı yıl ihtisas bursu kazandı. 1973-1978 yıllarında Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Tatbiki Sanatlar Akademisi’nde resim ve duvar halıcılığı alanlarında ihtisas yaptı. 1975’te Fransa’da, 1976’da İsviçre ve İspanya’da, 1977’de İngiltere’de resim, tekstil obje, duvar halısı sahalarında araştırma ve incelemelerde bulundu. 1978’de yurda döndü. Zorunlu hizmet nedeniyle çeşitli devlet görevlerinde bulundu. 1981’de Isparta Sümerbank Halıcılık Müessesesi’nde desinatör olarak çalışırken, sakalı olduğu için memuriyetine son verildi. 1981-1983 yıllarında Isparta’da serbest halı desinatörü olarak çalıştı. 1983’te İstanbul’a döndü ve yeniden resim çalışmalarına başladı. 1984’te Sultanahmet’te İlhami Atalay Sanat Galerisi’ni açtı ve talebe yetiştirdi, Dinamizm Grubu’nu kurdu. Halen galerisinde çalışmalarına devam etmektedir. Eserleri dünyanın birçok ülkesinde çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır. 1963 Artvin Lisesi Resim Yarışması ikinciliği ile başlayan ödülleri girdiği hemen hemen bütün yarışmalarda dereceyle devam etmiş, İstanbul’da açtığı ilk solo sergi olan Devr-i Maymun’la başlayan sergi serüveni de, Çin’den Monte Carlo’ya, Almanya’dan İsviçre’ye dünyanın dört bir yanını dolaşarak bugüne gelmiştir.